top of page

Aktivnosti u projektu

321084543_853807862406429_7374539475056874030_n.jpg

Završetak projekta

14.12.2022.

Erasmus+ projekt "Putujuće knjižnice bez granica" stigao je do svoga kraja – njegov službeni završetak bio je 14.12.2022. Zbog pandemije, jedna godina trajanja projekta „pretvorila“ se u dvije, ali sudionicama projekta nije manjkalo odlučnosti da sve zacrtane ciljeve ostvare, kako je bilo i planirano. Uz veliku pomoć i podršku izvrsnih katalonskih partnera - sjajnih domaćina mobilnosti, samoga Društva koje je pružalo svu potrebnu tehničku podršku i logistiku, kao i matičnih knjižnica i kolega, projekt je uspješno priveden kraju. Posebna zahvala pripada i volonterkama Vlasti i Mariji, koje su zaslužne za logo i web stranicu  projekta. Na kraju, ali ne i najmanje važno, iznimnu zahvalu za uvijek pouzdanu i brzu pomoć i podršku u svim trenucima provođenja projekta svakako zaslužuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije.  Banner projekta sad odlazi u arhivu, ali nova kolegijalna prijateljstva i uspomene na sve doživljaje tijekom projekta ostaju trajno, a stečeno znanje i iskustva naći će svoju primjenu u novim uslugama za knjižnične korisnike na području Društva knjižničara Bilogore Podravine i Kalničkog prigorja.

Hvala svima na podršci! Moltes gràcies!

Biblioteques. Generalitat de Catalunya

Biblioteques Lleida

Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona  

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica  

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica

Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

AMPEU

Aktivnosti u projektu: Catalogue
Poster Vugrinec ZA TISAK (80 × 140 cm).png

Projekt predstavljen na 19. Međunarodnoj konferenciji Društva bibliotekara Srbije u Beogradu

14. - 16.12.2022.

Silvija Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Ljiljana Vugrinec iz Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica, kao članice projektnog tima KA1 Erasmus+ projekta "Putujuće knjižnice bez granica", upravo u zadnjim danima trajanja projekta, sudjelovale su 14.-16. prosinca 2022. na 19. međunarodnoj konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije u Beogradu gdje su predstavile primjere dobre prakse u radu katalonskih knjižnica i bibliobusa viđene tijekom mobilnosti u Španjolskoj. Iskoristile su i priliku kako bi kolegama iz Srbije i drugih zemalja prenijele i bogata iskustva u organizaciji i radu pokretnih knjižnica u Hrvatskoj.
U skladu s aktivnostima zacrtanima u sklopu diseminacije projekta, informacije o organizaciji i načinu rada katalonskih knjižnica i bibliobusa prenesene su knjižničarima na više stručnih skupova u Hrvatskoj  - primjerice, na Skupštini HKD-a, kao i u široj regiji – na Festivalu slovenskih putujućih knjižnica održanom u svibnju u Murskoj Soboti u Sloveniji te sada, na kraju projekta, i u Srbiji.  Pred sudionicama projekta sada je još zadatak izrade završnog izvješća, te potom primjena naučenih znanja i vještina u radu s korisnicima u knjižnicama i bibliobusima u Hrvatskoj.

Stručno vijeće županijskih matičnih razvojnih službi

Predavanje o projektu za voditelje županijskih matičnih razvojnih službi

29.11.2022.

Sudionice projekta,  Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec, 29. studenog 2022.  na sjednici Stručnog vijeća županijskih matičnih razvojnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održale su predavanje za voditelje matičnih službi iz cijele Hrvatske „Erasmus+ studijski boravak u knjižnicama i bibliobusima u Španjolskoj:  mobilnost u Erasmus+ projektu „Putujuće knjižnice bez granica“. Projekt Putujuće knjižnice bez granica završava 14. 12. 2022. te je ovo bila prilika da se i kolegama matičarima predstavi ovaj zanimljivi projekt, kao i da ih se potakne na uključivanje u Erasmus+ zajednicu.

47. Skupština Hrvatskog knjižničarskog društva u Zadru

Izlaganje o projektu za hrvatsku knjižničarsku zajednicu - 47. Skupština Hrvatskog knjižničarskog društva u Zadru

5. - 8.10.2022.

Ljiljana Vugrinec i Silvija Perić predstavljaju projekt na 47. Skupštini HKD-a održanoj u Zadru, 5.-8.10.2022., izlaganjem „Putujuće knjižnice kao most do udaljenih korisnika: primjer međunarodne suradnje knjižničara kroz Erasmus+ program“.

285153824_5220000278046055_3019035971893948874_n.jpg

Projektne aktivnosti na Skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

3.6.2022.

Godišnju Skupštinu Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja u Bjelovaru, 3. lipnja 2023., sudionice projekta iskoristile su kako bi okupljenim članovima Društva kroz održanu prezentaciju detaljno prenijele zanimljiva iskustva iz mobilnosti provedene u Španjolskoj.
Istovremeno sa Skupštinom, kao jedna od aktivnosti u sklopu samog projekta,  odvijao se i mini - festival bibliobusa na kojem su sudjelovali bjelovarski i križevački bibliobus sa svojim posadama. Mini festival organiziran je s ciljem promoviranja pokretnih knjižničnih usluga među građanima i poticanja čitanja općenito. Bibliobuse iz Bjelovara i Križevaca posjetilo je više desetaka Bjelovarčana koji su sa zanimanjem razgledali unutrašnjost putujućih knjižnica, kao i njihove knjižne fondove, a od članova bibliobusnih posada doznali su detalje o načinu rada putujućih knjižnica.
Okupljanje knjižničara iz tri županije iskorišteno je i kao prilika za provođenje još jedne aktivnosti projektne aktivnosti  – humanitarne akcije prikupljanja novčanih priloga za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini. Ova aktivnost, nazvana Humanitarni sajam knjiga „Knjižničari za Ukrajinu“, inspirirana je sajmom knjiga viđenim u Kataloniji tijekom mobilnosti – povodom praznika San Jordi, Dana knjiga i ruža. Za ovu priliku, Knjižnice su donirale knjige zavičajnih autora za sajam i za humanitarnu prodaju, a knjižničari kupovali knjige svojim dobrovoljnim prilozima. Prikupljeno je 400 kn koje su uplaćene Udruzi Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva sa sjedištem u Lipiku, koja prikuplja sredstva za nabavu zaštitne opreme, medicinske i druge pomoći za Ukrajinu.

1652448611395.jpg

Prvo međunarodno predstavljanje projekta - Slovenija

13. - 14.5.2022.

Prvo međunarodno predstavljanje Erasmus+ projekta „Putujuće knjižnice bez granica“ i mobilnosti u Španjolsku u okviru projekta bilo je u Sloveniji, 13. i 14. svibnja 2022., kada je održan 21. međunarodni susret i festival slovenskih putujućih knjižnica - bibliobusa u Murskoj Soboti. U stručnom dijelu skupa, uz još desetak predavača koji su govorili o primjerima dobre prakse iz rada bibliobusa – pokretnih knjižnica u Sloveniji, Finskoj, Srbiji i Hrvatskoj, sudjelovale su i Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec koje su prisutne upoznale s viđenim primjerima dobre prakse u organizaciji rada knjižnica i bibliobusa u Kataloniji, u Španjolskoj, gdje su 19. - 28.4.2022. boravile u studijskom posjetu.

20220427_101257.jpg

Od 19. do 28. travnja 2022. provedena mobilnost u projektu

28.4.2022.

Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec, sudionice projekta Putujuće knjižnice bez granica, boravile su tijekom deset dana, od 19. do 28. travnja 2022. u Kataloniji, Autonomnoj pokrajini u Španjolskoj – u posjetu  knjižnicama i bibliobusima u Barceloni i Lleidi. Time su u cjelosti provele mobilnost predviđenu i planiranu projektom, nakon što je mobilnost zbog pandemije bolesti Covid-19 više puta morala biti odgođena u 2020. i 2021. godini.
Tijekom mobilnosti, u organizaciji domaćina, sudionice projekta posjetile su 5 knjižnica u gradovima Barcelona, Vic i Lleida te 2 središnje ustanove za podršku knjižnicama u Barceloni i Lleidi, a neposrednim sudjelovanjem u njihovom radu s korisnicima na stajalištima upoznale su aktivnosti i djelovanje 5  bibliobusa, od čega 3 u Okrugu Barcelona i 2 u Lleidi. Također su posjetile sajmove knjiga i druge manifestacije „Sant Jordi u Barceloni“ povodom katalonskog nacionalnog praznika, 23.4., Dana knjiga i ruža.
Na početku i na kraju projekta održani su bilateralni sastanci s predstavnicima domaćina: odmah po dolasku u Barcelonu, održan je sastanak s predstavnicima domaćina - partnera u projektu u Upravi za knjižnice Ministarstva kulture Vlade autonomne pokrajine Katalonije u Barceloni, a zadnjeg dana projekta sudionice projekta službeno je primio Delegat Vlade Katalonije u Lleidi.
Zacrtani program posjeta i aktivnosti u potpunosti je ostvaren tijekom deset dana mobilnosti te je prikupljeno niz zanimljivih i korisnih informacija o organizaciji i načinu rada katalonskih knjižnica i bibliobusa koje će tijekom ž diseminacije projekta biti prenesene ž knjižničarima u Hrvatskoj i šire,   a pojedini primjeri dobre prakse  iskoristit će se i za primjenu u novim uslugama i aktivnostima s knjižničnim korisnicima u knjižnicama na području na kojem djeluje Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

20220215_113237.jpg

Posjet Delegaciji Katalonije za jugoistočnu Europu

15.2.2022.

Sudionice projekta Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec prisustvovale su sastanku u Zagrebu s predstavnicom Delegacije Katalonije za jugoistočnu Europu Anom Hadžić. Sastanak je iniciran radi dogovora o zajedničkoj suradnji u provođenju projekta. Na sastanku je bilo riječi i o drugim zanimljivim potencijalnim zajedničkim projektima kulturne suradnje u budućnosti.

Aktivnosti u projektu: Catalogue

Trajanje projekta produženo za još 12 mjeseci

15.11.2021.

S obzirom da zbog pandemije nije bilo moguće provesti mobilnost u 2021. godini, zatraženo je i odobreno produženje projekta za još 12 mjeseci, tako da projekt sada traje do 14.12.2022.. Plan je da mobilnost bude provedena od 19. do 26.4.2022. godine.

AMPEU 15.11.21.png

Umag - 13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

20. - 22.10.2021

Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec sudjelovale su uživo na hibridnom 13. savjetovanju za narodne knjižnice u RH, održanom u Umagu 20. - 22.10.2021., gdje su predstavile prvi Erasmus+ projekt Društva knjižničara BPKP. Održale su vrlo zapaženo prijavljeno izlaganje pod nazivom "Erasmus+, prilika za međunarodnu suradnju i podršku za vrijeme pandemije i pandemiji usprkos".

received_201675428761256.jpeg

Predstavljanje projekta na 3. okruglom stolu ZKD-a „Futur drugi“

17.9.2021.

Sudionice u projektu, Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec, kao pozvane predavačice, održale su zapaženo izlaganje pod nazivom „Putujuće knjižnice bez granica – Erasmus+ projekt Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja““ te sudjelovale u panel raspravi na virtualnom međunarodnom stručnom skupu - 3. okruglom stolu „Futur drugi“ u organizaciji Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Screenshot_20210920-133931_Lite_edited.jpg

Prihvaćeno izlaganje o projektu „Erasmus+, prilika za međunarodnu suradnju i podršku za vrijeme pandemije i pandemiji uspkros“ za nacionalnu konferenciju o narodnim knjižnicama

srpanj 2021.

Iz Programskog odbora 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj stigla je obavijest da je prihvaćen sažetak za izlaganje S. Perić i Lj. Vugrinec na Savjetovanju, pod nazivom „Erasmus+, prilika za međunarodnu suradnju i podršku za vrijeme pandemije i pandemiji uspkros“. Savjetovanje će se održati u Umagu, 20.-22.10.2021.

Sudionice projekta.jpg

Informiranje javnosti o projektu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

lipanj 2021.

U Virovitici, na tiskovnoj konferenciji prigodom objave rezultata Poziva u sklopu Europskog socijalnog fonda „Čitanjem do uključivog društva“, koji će omogućiti osnivanje nove bibliobusne službe u Virovitici, Silvija Perić također je istaknula i značaj ovog projekta i njegovih ciljeva te informirala prisutne novinare i druge goste o aktivnostima koje su nadalje u planu u okviru projekta. „Putujuće knjižnice bez granica“.

PLAKAT - poledjina Sveska 23-2021.jpg
Aktivnosti u projektu: Catalogue

Predstavljanje projekta „Putujuće knjižnice bez granica“ u Đurđevcu - na regionalnoj skupštini knjižničara – članova Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja

11.6.2021.

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, održanoj 11.6.2021. u Đurđevcu, Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec održale su izlaganje „Putujuće knjižnice bez granica – prvi Erasmus+ projekt Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja“ kojim su sve prisutne članove Društva izvijestile o tijeku aktivnosti u projektu i daljnjim planovima.

20210611_113959.jpg
Aktivnosti u projektu: Catalogue

Sudjelovanje partnera iz Barcelone na hrvatskoj virtualnoj konferenciji o pokretnim knjižnicama i predstavljanje projekta „Putujuće knjižnice bez granica“ međunarodnoj stručnoj zajednici

8. - 9.6.2021.

Početkom lipnja, 8.-9.6.2021. održan je dvodnevni virtualni 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i festival hrvatskih bibliobusa, nacionalni stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Na inicijativu i na poziv hrvatskih partnera, po prvi put su na ovoj konferenciji s prijavljenim izlaganjem sudjelovali i kolege iz Barcelone, partneri u projektu „Putujuće knjižnice bez granica“. Njihovom prezentacijom predstavljen je rad katalonskih pokretnih knjižnica za vrijeme pandemije korona virusa na primjeru jedne bibliobusne službe s područja Barcelone – Bibliobusa Tagament. Izlaganje je održala Assumpta Molist, a kao sudionica skupa uključila se i Rosa Poch, obje iz Barcelone.
Na istom stručnom skupu, u okviru izlaganja „Međunarodna suradnja putujućih knjižničara - krugovi koji se šire“, Ljiljana Vugrinec izvijestila je međunarodnu zajednicu pokretnih knjižničara – sudionika skupa - o samom Erasmus+ projektu „Putujuće knjižnice bez granica“ i njegovom tijeku, ciljevima i očekivanim rezultatima.

Sudjelovanje partnera iz Barcelone na hrvatskoj virtualnoj konferenciji o pokretnim knjižnicama i pr

Sant Jordi u Koprivnici prigodom Noći knjige

23.4.2021.

U travnju je u Koprivnici provedena prva aktivnost za korisnike vezana uz projekt „Putujuće knjižnice bez granica“. Događanje je upriličeno u Noći knjige, 23.4.2021., kada je ispred koprivničke gradske knjižnice održan program "Magični (biblio)bus"; koji je na Zrinskom trgu oko bibliobusa (u skladu s epidemiološkim mjerama!) okupio dvadesetak sudionika. Uz razgledanje putujuće knjižnice - bibliobusa, koji je bio otvoren za posjet svima zainteresiranima, obilježavanje Noći knjige iskorišteno je kao prilika da se građani Koprivnice – posjetitelji koprivničke knjižnice na taj dan - upoznaju s praznikom Sv. Jurja (Sant Jordi) koji se posebno slavi u Kataloniji, autonomnoj pokrajini u Španjolskoj. Na taj dan, koji je u Kataloniji i nacionalni praznik, obilježava se Dan knjiga i ruža, kad je uobičajeno svim dragim osobama poklanjati knjigu i ružu. Kako su upravo iz Katalonije, iz gradova Barcelone i Lleide, knjižnice s kojima koprivnički knjižničari surađuju u Erasmus+ projektu regionalnog Društva knjižničara "Putujuće knjižnice bez granica", ova lijepa tradicija stigla je prigodom Noći knjige i do Koprivnice te su svi posjetitelji programa Magični (biblio)bus primili na dar ružu i knjigu zavičajnog autora po svom izboru. Knjižničari su pri tom iskoristili priliku informirati posjetitelje o Erasmus+ projektu „Putujuće knjižnice bez granica“ te je uz knjigu na dar svaki posjetitelj primio i mali letak s osnovnim informacija o projektu.

20210423_190806.jpg

Grafički dizajn projekta i promotivni materijali

ožujak 2021.

Početkom 2021. godine, uz pokretanje mrežne stranice, osmišljen je i logotip te grafički dizajn projekta. Tiskani su stojeći stalci s printom, kreiran plakat projekta, a također su otisnuti i promotivni materijali: kemijska olovka, blok za pisanje i platnena torba s nazivom i logotipom projekta. U izradi web stranice i grafičkog dizajna, uz sudionice projekta, kao vanjske stručne suradnice na projektu angažirale su se i volonterke koprivničke i virovitičke knjižnice Vlasta Šolc i Marija Vugrinec. Grafičku pripremu za stojeći stalak s printom i plakat odradile su same sudionice u projektu.

Promidzbeni materijal.jpg
Aktivnosti u projektu: Catalogue

Održan prvi virtualni radni sastanak partnera iz Hrvatske i Španjolske u Erasmus+ projektu "Putujuće knjižnice bez granica"

Knjižničari iz Hrvatske i Španjolske (Katalonije) prvi put su se susreli online 18.2.2021., kako bi se upoznali i razmijenili osnovne informacije o knjižnicama iz kojih dolaze te dogovorili dalju suradnju u projektu Erasmus+ projekta Putujuće knjižnice bez granica. U ovom prvom virtualnom sastanku partnera, koji je protekao u vrlo srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, uz knjižničarke iz Hrvatske, sudjelovali su predstavnici knjižnica iz Barcelone i Lleide te predstavnici Ministarstva kulture Vlade Katalonije.
U održanim prezentacijama, hrvatska strana izložila je ciljeve projekta i plan aktivnosti te predstavila Društvo knjižničara kao nositelja projekta te same knjižnice iz kojih dolaze sudionice u projektu. Partnerima iz Katalonije osobito je bio zanimljiv dio prezentacije o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj, njihovoj stručnoj organizaciji i aktivnostima među kojima se ističu festivali bibliobusa koji se u Hrvatskoj organiziraju redovito već više od 20 godina. Katalonski partneri predstavili su organizaciju knjižničnog sustava narodnih knjižnica u Kataloniji te važnu ulogu koju u njemu imaju pokretne knjižnice. Posebno su predstavljena tri bibliobusa od njih ukupno 12 iz regija Lleida i Barcelona koje imaju odlično organizirane i vrlo moderne pokretne knjižnice te su upravo zbog toga i odabrane za cilj mobilnosti u okviru projekta.
Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, planirana mobilnost u Španjolsku / Kataloniju već je jednom morala biti odgođena, s jeseni 2020. na proljeće 2021. godine. Na žalost, zbog neizvjesne situacije s pandemijom, kao i s provođenjem cijepljenja i u Hrvatskoj i u Španjolskoj, još uvijek nije poznato kad će se normalizirati putovanja i boravak u drugim zemljama. Stoga je dogovoreno da se mobilnost još jednom odgodi za nekoliko mjeseci te bi se prema sadašnjem planu trebala provesti u rujnu 2021. (Lj.V., 23.2.2021.)

Cat Cro meeting 18.2.21.jpg
Aktivnosti u projektu: Catalogue
bottom of page