top of page

1. dan -  utorak, 19. travnja

1. dan mobilnosti u Erasmus+projektu protekao je radno. Održan je radni sastanak u Upravi za knjižnice Ministarstva kulture Katalonije. Sudionice projekta primili su predstavnici domaćina i partnera generalni direktor za kulturnu promociju i knjižnice Josep Vives i voditeljica Uprave za knjižnice Silvia Sanahuja. Drugi dio programa odvijao se u Nacionalnoj knjižnici Katalonije uz stručno vodstvo voditeljice Marge Losantos koja je našim kolegicama predstavila Nacionalnu knjižnicu i upoznala ih s najstarijom originalnom dokumentacijom o pokretnim knjižnicama u Španjolskoj.

1-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

2. dan - srijeda, 20. travnja

2. dan mobilnosti Silvija Perić i Ljiljana Vugrinec krenule su u obilazak bibliobusa u okolici Barcelone. Najprije su posjetile bibliobus Mola u mjestu Castellvi de Rosanes a potom bibliobus Montau u mjestu Sant Pau d' Ordal. Od srdačnih domaćina, knjižničarke su saznale mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija o katalonskim bibliobusima kojih u Okrugu Barcelona vozi ukupno 10. S kolegama su razmijenile iskustva o radu pokretnih knjižnica, u kojem ima i puno sličnosti s onim u Hrvatskoj. U obje zemlje bibliobusi su nezamjenjivi u pružanju knjižničnih usluga stanovništvu malih naselja u udaljenim područjima gdje ne postoje drugi organizirani kulturni i obrazovni sadrzaji.

2-dan.jpeg
Provedena mobilnost: About

3. dan - četvrtak, 21. travnja

3. dan Erasmus+ programa knjižničarke su prevalile preko 200 km da bi obišle knjižnice i bibliobuse regije Vic. Najprije su posjetile grad Vic gdje su se susrele s posadom triju bibliobusa te su razgledali spremište knjiga, radne prostore i garažu. Zatim su se uputile na stajalište bibliobusa Sant Quirze Safaja te stajalište Castelltercol na 800 m nadmorske visine. U poslijepodnevnim satima razgledale su još i Gradsku knjižnicu Joan Triadu smještenu u povijesnom zdanju srednjovjekovnog samostana.

3-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

4. dan - petak, 22. travnja

4. dan Erasmus+ projekta protekao je u obilasku nekih od najistaknutijih gradskih knjižnica u Barceloni. Knjižnica Sant Gervasi-Joan Maragall pokrajinska je knjižnica a odlikuje ju odlično arhitektonsko rješenje za koje je primila i brojne nagrade. Sjajno je uklopljen prostor za zajednicu s najmodernijom tehnološkom opremom. Sasvim drugačija knjižnica Vila de Gracia nalazi se u jednom od najgušće naseljenih dijelova Barcelone te je centar događanja zajednice. Kolege domaćini i ovaj put su lijepo dočekali sudionice projekta i uspostavljeni su novi kontakti koji će u budućnosti dovesti do novih suradnji.

4-dan.jpeg
Provedena mobilnost: About

5. i 6. dan - subota, 23. travnja i nedjelja, 24. travnja

5. dan Erasmus+ projekta. Jedan od najposebnijih dana u Kataloniji je 23. 4. kada se obilježava nacionalni praznik Sant Jordi - Dan knjiga i ruža. Duga je tradicija da Katalonci na taj dan jedni drugima poklanjaju knjige i ruže. Diljem zemlje održavaju se sajmovi knjiga i gostovanja autora, a čitatelji u dugim redovima strpljivo čekaju da bi dobili potpis omiljenog pisca. Nevjerojatan je prizor vidjeti rijeke ljudi koje su danas ispunile barcelonske ulice radi knjige i čitanja. Čak niti grmljavinsko nevrijeme s tučom nije omelo održavanje sajmova knjiga.

5-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

7. dan - ponedjeljak, 25. travnja

7. dan Erasmus+ projekta bio je rezerviran za posjetu jedinstvenoj ustanovi kakve u Hrvatskoj nemamo. Radi se o Središnjici za posudbu i posebne usluge. Zadatak ove ustanove je prikupljanje otpisane građe iz svih narodnih knjižnica u Kataloniji te posudba onim knjižnicama koje ih zatrebaju. To je svojevrsna depozitna knjižnica kakva bi nam i u Hrvatskoj dobro došla. Istovremeno, dogovorena je suradnja između knjižničarskih društava Hrvatske i Katalonije s obzirom da je naš domaćin Francesc J. G. Quadras ujedno i predsjednik Društva knjižničara Katalonije.

6-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

8. dan - utorak, 26. travnja

8. dan Erasmus+ projekta. Erasmus+ avantura po knjižnicama i bibliobusima nastavlja se u Lleidi, središtu provincije Lleida na sjeveru Katalonije, na samim obroncima Pirineja. Ravnateljica Centra za podršku knjižnicama Nati Moncasi srdačno je dočekala sudionice projekta te na radnom sastanku razmjenjene su informacije o knjižničnim sustavime obe zemlje. Uslijedio je posjet 85 km udaljenom stajalištu bibliobusa Pere Quart u mjestu Talarn podno Pirineja. Posebnost ovog bibliobusa je da, zbog udaljenosti po više dana, ostaje na terenu, zajedno sa svojom posadom.

7-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

9. dan - srijeda, 27. travnja

9. dan Erasmus+ projekta. Dan je započeo s posadom Bibliobús Garrigues-Segrià u njihovoj garaži gdje su nas domaćini iznenadili dobrodošlicom na hrvatskom. Uslijedio je put do stajališta Maials. Stanovnici ovog živopisnog gradića vjerni su i redoviti korisnici bibliobusa u što smo se i same uvjerile. Cijelo vrijeme boravka bibliobusa, izmjenjivali su se korisnici, od najmanjih do onih najstarijih. U povratku s terena naši domaćini proveli su nas po prekrasnom gradu Lleidi.

8-dan.jpg
Provedena mobilnost: About

10. dan - četvrtak, 28. travnja

10. dan Erasmusplus projekta. Erasmusplus studijski posjet započeo je i završio na najvišoj razini. Prvog dana mobilnosti odrzan je radni sastanak u Ministarstvu kulture, koje je naš partner u projektu, a službeni dio mobilnosti završio je današnjim susretom u Lleidi, gdje je sudionice projekta primio Bernat Solé , Delegat Vlade Katalonije za provinciju Lleidu. Na sastanku su Ljiljana Vugrinec i Silvija Perić ukratko upoznale g.Solea s projektom i njegovim ciljevima. Sudionici sastanka izrazili su zelju da se suradnja knjižničara nastavi. Prije odlaska na vlak za Barcelonu, sudionice projekta su razgledale prekrasnu Biblioteca Pública de Lleida .Na kraju su zahvalile na gostoprimstvu i organizaciji mobilnosti koordinatorici programa Nati Moncasi i Marti Garcia iz Central de Biblioteques de Lleida.

9-dan.jpg
Provedena mobilnost: About
bottom of page